Suur-Saimaan Ajot 60-luvulta tähän päivään

Suur-Saimaan Ajojen historia alkoi Puumalassa vuonna 1968 järjestetyistä matkavenekilpailuista. Ensimmäisinä vuosina kilpailureitti kulki Puumalasta Anttolan kautta Mikkeliin ensimmäiselle tauko- ja tankkausetapille. Sieltä ajoreitti suuntautui toiselle pysähdys- ja tankkauspisteelle Lappeenrantaan. Lappeenrannasta reitti jatkui Imatran välietapin kautta takaisin Puumalaan. Reitin pituus oli alkuaikoina 315 kilometriä, mutta vuosien saatossa sitä lyhennettiin Puumalasta Lappeenrannan ja Imatran kautta ajettavaksi matkavenekilpailuksi.
Suur-Saimaan ajoja järjestettiin 1960-luvun lopulta aina 1980-luvulle asti. Vuonna 1974 ajot olivat vaakalaudalla, sillä öljykriisin takia valtiovalta pyrki voimakkaasti rajoittamaan moottoriurheilua.
VENEIDEN KIRJOA

Alkuaikoina kilpailuluokkia oli kirjava määrä. Pienimmät veneet olivat autotallirakentajien itse valmistamia ”vanerimäkäriä” 14-hevosvoimaisine moottoreineen, suurimmat puhdasverisiä isoja 150-hevosvoimaisilla perämoottoreilla varustettuja suippokeulaisia, lasikuidusta valmistettuja kilpaveneitä.
ARGOJEN KULTA-AIKAA

1970-luvun alkuvuosina matkakilpaveneilyyn tuli uutta nopeampaa venekalustoa, kun Tamperelaiset Fabritiuksen veljekset toivat mukaan itse suunnittelemansa ja rakentamansa lasikuituisen ja nopeakulkuisen Argo -veneen. Argojen keveyden ja onnistuneen pohjamuodon vuoksi se oli nopeampi, kuin monien muiden kisaajien usein mökkiveneistä riisuttujen kilpaversioiden vauhti. 1970-luvun puoliväli oli Argojen kulta-aikaa, kun useimpien eri luokkien mestaruudet tulivat nimenomaan Argoilla.
OSALLISTUJIEN JA KALUSTON KEHITYS

Parhaimpina vuosinaan Suur-Saimaan Ajot keräsivät pitkälle toista sataa venekuntaa eri luokissa. 1970-luvun loppupuolella Suur-Saimaan Ajojen osallistujamäärät kokivat kuitenkin voimakkaan vähenemisen, kun erityisesti kilpailukäyttöön tehtyjen moottoreiden ja niihin erikoistuneiden kuljettajien kallis ja ylivoimaisempi kalusto sai perinteisillä moottoreilla ajavat kuljettajat luopumaan kisaamisesta.

Ajojen historian loppupuolella kilpailu oli lähinnä moottorien erikoiskilpaversioilla ajavien kuljettajien keskinäistä osallistumista. Ajamisen kalleuden ja vähentyneiden veneiden osallistujamäärien vuoksi ajoja ei enää järjestetty vuoden 1981 jälkeen. Muualla Suomessa oli ja on kuitenkin ollut matkavenekilpailuja joka vuosi ja nykyään myös Saimaalla järjestetään matkakisoja parin kolmen vuoden välein, lähinnä Imatran veneurheilijoiden toimesta
MUISTOJEN SUUR-SAIMAAN AJOT
Nykyisin järjestettävät Muistojen Suur-Saimaan Ajot on vanhojen Suur-Saimaan Ajojen hengessä ajettava vuosittainen kokoontumisajo nopeahkoille moottoriveneille. Tapahtuma tuo esiin ajojen historiaa nykyhetken trendeillä terästettynä.